Предимството на червеното

Победата в спортни състезания може би частично е свързана с червения цвят.

Експеримент показал, че спортистите мъже в червени фланелки, излизащи срещу съперници в син екип, имат сърдечен ритъм с около седем удара в минута по-висок. „Червените" демонстрирали по-високи показатели в проведени тестове преди състезанията. Но резултатите се изравнили, когато в почивката преди втория рунд мъжете сменили цвета на екипите си и спортистите в червено демонстрирали високи резултати и в двата случая.

По време на олимпийските игри през 2004 г. в Атина изследователи установили, че спортистите в червен екип са спечелили значително повече медали в бокса, таекуондото и борбата от онези, които излизали в сини екипи. Подобни резултати се отбелязвали само в случаите, когато съперниците са с почти изравнени сили.

Но останало неясно върху какво точно е повлияло психологическото въздействие на червения цвят - върху представянето на спортистите или върху решението на съдиите. Предишни изследвания свързвали такива данни с различните оценки на съдиите. Но ново изследване дава противоположни изводи -разликите в резултатите са обусловени от психологическата настройка на участниците, пише вестник „Феномен“.

Статията е публикувана преди 4 години, 9 месеца на 09 февруари 2014 г, и е видяна 1514 пъти

Мнения за Предимството на червеното Споделете
вашето мнение!