Папагалът, вдъхновил"Рио", почина на 40-годишна възраст

Още един животински вид официално вече не съществува в див вид. Папагалът Пресли, от видът Cyanopsitta spixii, почина в Сао Паоло на възраст почти 40 години в сряда, 25 юни.

Видът на Пресли се счита за изчезнал в дивата природа, като останалите 100-на бройки от този вид са птици в клетки, които са застрашени от генетични болести заради намаленият им брой.

Според мнозина Пресли е вдъхновението за изключително популярния филм "Рио", както и продължението на същия филм. Външния вид на главният герой в холивудската драматизация наподобява изключително много на Пресли.

Истинската история на Пресли е много близка до тази на анимираният си герой. Пресли е бил уловен през 70-те години на миналия век, във времена, когато властите в Бразилия се опитват да установят контрол върху нелегалната търговия с диви животни. Пресли се озовава в Европа, и като сменя няколко пъти собствениците си, накрая заживява в щатът Колорадо, САЩ.

През 2002-а година ентусиастът на тема папагали Мики Санти получава обаждане от притеснен собственик на папагал. Оказва се, че обаждането касае папагал Спикс (името, с което е известен този рядък вид). Първоначално скептичен, Санти открива при посещението си, че става дума за изключително рядък вид, и веднага се заема да спаси положението. Пресли се озовава в Сао Паоло и започва най-щастливият си период в живота си.

Опитите на учените в Бразилия да осъществят изкуствено осеменяване на яйца от други Спикс завършват с неуспех, когато преди две седмици Пресли рязко загубва апетита си и започва да отслабва. Направените прегледи показват силна сърдечна аритмия - състояние, което в крайна сметка довежда до смъртта на синият папагал.

Останалите живи Спикс са в близка родствена връзка, което поставя целият вид в изключителна опасност от генетични заболявания.

Статията е публикувана преди 4 години, 5 месеца на 29 юни 2014 г, и е видяна 952 пъти

Мнения за Папагалът, вдъхновил"Рио", почина на 40-годишна възраст Споделете
вашето мнение!