Обществен кенеф замества първата резиденция на Президента на САЩ

Когато говорим за историята на САЩ, всички са наясно, че става дума за 400-годишен период, в който тази държава има самостоятелна история. Ако прибавим и периода на колонизациите, то този срок става малко над 500 години. Това е и много, и малко, но се предполага, че важните места, събития и документи доста по-лесно могат да бъдат запазени. Не така стоят нещата, обаче, с една емблематична сграда, а именно "Президентската къща" във Филаделфия.

По време на Войната за независимост на САЩ, Филаделфия е един от най-важните и големи градове в състава на 13-те колонии. Основана от квакерът Уилям Пен (на чието име е кръстен и щатът Пенсилвания), Филаделфия расте много бързо, за което допринася и атмосферата на религиозна толерантност, наложена от Пен и неговите наследници като губернатори. Къщата, за която става дума, е построена през 1767, а после е подарена като сватбен подарък на семейството на внукът на Уилям Пен - Ричард. В началото на Войната на независимостта семейство Пен напускат Пенсилвания и се местят в метрополията Англия.

След като британските сили окупират Филаделфия къщата става щаб на главнокомандващия на Имперския корпус в 13-те колонии - сър Уилям Хоу. След отеглянето на британците сградата става щаб на Континенталната армия, чийто ръководител е Бенедикт Арнолд*. Именно в тази къща започва историята с едно от най-големите предателства в историята на САЩ. След като преминава в ръцете на неколцина други солственици, през 1790-а година Джордж Вашингтон се нанася в къщата и тя официално става "Къщата на президента". В нея живее и вторият президент на САЩ - Джон Адамс. По това време е решено столицата на САЩ да бъде в Окръг Колумбия, и през 1800 година Адамс напуска къщата, за да се нанесе в новопостроеният Бял дом.

След напускането на Адамс къщата е превърната в хотел, който обаче не върви добре и фалира. През 1832 година къщата е съборена (това е 32 години след като Джон Адамс напуска къщата), и от нея оцеляват само две стени, които са били на "калкан" със съседните сгради. Целият парцел е съборен, заедно с останките от къщата, през 50-те години на ХХ век, за да бъде изграден МОЛ "Независимост". Точно върху парцелът, където е била тази историческа сграда, е построена... обществена тоалетна.

През 2002-а толетната е премахната, за да се създаде центърът "Камбана на свободата". След внимателно разследване се откриват основите на Президентската къща, и се оказва, че входът на новият център минава точно над помещенията за роби** в старата къща. Общественото мнение настоява това да не остане така, и се изгражда малък мемориален център.

* Бенедикт Арнолд - генерал по време на Войната за независимост на САЩ. Започва военната си кариера като генерал от Континенталната армия, но след като е разкрит заговорът му да предаде форт Уест Пойнт (където се намира узвестната военна академия) дезертира и застава на страната на Британската армия. В САЩ "Бенедикт Арнолд" е синоним и нарицателно име за предател.

** Да, първия президент на САЩ е бил робовладелец. Когато е живял в Пенсилвания там е имало закон, че всеки роб, престоял 6 месеца на територията на щата, става свободен, за това Вашингтон ротира съставът на робската си прислуга с тази в имението си във Вирджиния, за да не попаднат робите под действието на този закон.

По материали от Уикипедия и USHistory.org

http://www.ushistory.org/presidentshouse/history/briefhistory.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/President%27s_House_(Philadelphia)
Статията е публикувана преди 3 години, 3 месеца на 06 септември 2015 г, и е видяна 730 пъти

Мнения за Обществен кенеф замества първата резиденция на Президента на САЩ Споделете
вашето мнение!