Научете повече за 7-те чудеса на подводния свят

Хората понякога дори не подозират колко древни забележителности и съкровища могат да се видят не на сушата, а на дъното на морета, езера, океани.

Това са и градове, скрити под вълните след цунами и земетресения, и селища потопени специално от хората или оказали се под водата след техногенни катастрофи. Да се запознаем със седем чудеса на света, които могат да се видят днес само с акваланг.

ЕГИПЕТ, АЛЕКСАНДРИЯ

Край бреговете на най-голямото египетско пристанище - основаната от Александър Македонски величествена Александрия, са запазени руините на наистина великолепен дворец, потънал заедно със старинни тайнствени статуи и други безценни артефакти. Според преданието мястото е било резиденция на Клеопатра. Наистина, след земетресението, разтърсило преди 1500 години земята, градът потънал и част от градските квартали, за съжаление, попаднала под вода. Живяла ли е въпросната красавица на име Клеопатра в двореца, днес не е известно (подобни имена са носели най-малко 7 различни владетелки на Древен Египет).

За да могат не само аквалангистите да водят древните съкровища, в близко време се планира в Александрия да се построи подводен музеи.

ИНДИЯ, КАМБЕИСКИЯТ ЗАЛИВ

В тези места някога се намирал най-важният търговски град и пристанище, разположен на кръстопътя на морските трасета. Остатъците от това огромно поселение, чиято възраст се изчислява на 9500 години, са били открити под водата относително наскоро. Всички паметници и камъни са великолепно съхранени.

Учените изказват различни предположения, като свързват потъналия град с най-древната цивилизация на земята - Харапа, а някои дори заявяват, че това е самата Атлантида...

ТАЙЛАНД, ЕЗЕРОТО ПХАЯО

Вероятно ще кажете, че няма нищо необичайно, че 500-годишен тайландски храм днес се намира на езерото, наречено Пхаяо. Подобни потънали съоръжения могат да се открият по целия свят.

Но необичайното тук е, че това езеро е ръкотворно: появило се е само преди седемдесет години и в тайванското общество се обсъжда въпросът за възстановяването на уникалния храм, което вероятно ще струва доста скъпо (милиарди долари). Противниците на възстановяването заявяват, че днес развалините служат за местообитание на много редки видове риби и че не бива да се разрушава тази екосистема.

ЯПОНИЯ, ЙОНАГУНИ

Откритите край бреговете на Япония преди десетина години тайнствени пирамиди предизвикват множество спорове. На подводния комплекс се натъкнал случайно инструктор по дайвинг. Той видял недалеч от брега огромни тераси и платформи -явно дело на човешка ръка, чиито стени били покрити с геометрични орнаменти. Спусналите се под водата изследователи открили на дъното истински град с улици, тунели, стълби, шахти, скулптурни изображения на животни, хора. Специалистите предположили, че това съоръжение се е извисявало над водата преди около 10 000 години, но кой народ го е построил, не било установено.

КУБА, ХАВАНА

Днес специалисти изучават мегалитните тайнствени развалини, открити в пролива ЮкАтан в Куба. Известно е само, че покрай брега на океана на огромна територия е бил разположен гигантски град. Някои смятат, че е бил населяван рт едва ли не най-старата цивилизация на планетата, съществувала по тези места дълго преди известните американски култури на инките и ацтеките.

ЕВРОПА, СЕВЕРНО МОРЕ

Необичайни впечатления предстоят на аквалангистите, които се решат да се гмурнат във водите на Северно море. По тези места е открит изгубеният, но великолепно съхранен природен ландшафт. Земята с езера и реки, каквато я познавали ловците, живели преди повече от 10 000 години, съществува и днес на морското дъно..

АНТАРКТИДА, АТЛАНТИДА!

Преди повече от век уредник на музея в Истанбул направил невероятно откритие. Изучавайки някои древни карти, той установил, че на мястото, където днес е разположена съвременната Антарктида, е обозначена планинска верига. Това е една от множеството улики, позволяващи да се предполага, че Антарктида е изгубеният легендарен континент Атлантида.

Според изследователите някога вместо ледове и снегове континентът е бил покрит с плодородни земи и по него протичали множество реки. И вероятно затова под снеговете на този най-южен материк се крият много тайни, пише вестник „Феномен“.

Статията е публикувана преди 4 години, 10 месеца на 19 януари 2014 г, и е видяна 1140 пъти

Мнения за Научете повече за 7-те чудеса на подводния свят Споделете
вашето мнение!