Магически печати пазят от беди и нещастия

Още от древността са известни символи, притежаващи магическа сила - наричат ги сигили, или магически печати.

Най-известни са сигилите от средновековните магически и алхимични книги -„Малкият Ключ на цар Соломон", „Печатите на 6-ата и 7-ата Книга на Мойсей", „Сигилите на черната и бялата магия" и др.

В магията сигилите се свързват със система от представи, посредством които могат да бъдат призовавани и управлявани божества, духове, демони. Обикновено те са сложна комбинация от няколко символа или геометрични фигури (числа) с определено значение. Сама по себе си сигилата не вика духове - тя служи само като средство, с помощта на което магът достига нужното състояние на духа. Приписват им се и по-сложни значения. Петоъгълникът (Пентаграмът) е най-могъщата сигила в неоезичната магия. Сигилите се използвай и като емблеми на различни общества.

Всеки човек може да си избере лична сигила (например руническа или тиванска буква) и да постави изображението й върху свои талисмани, върху тялото си, върху магически инструменти. Те могат да служат и като амулети или средства за медитация.

Сигилите са замисли, които в концентриран вид представляват определено желание, идея или концепция. Създавайки сигилата, магът сякаш придава на желанието си определена структура. Сигилата се избира интуитивно, по вдъхновение, медитирайки или наблюдавайки блестящи повърхности (например магически кристал, стъклено кълбо, огледало и т.н.) или дим.

Ритуалните книги от Средновековието често съдържали изображения и описания на магически печати и сигили. Например Гримуар (Grimoires), както и Малкият Ключ на Соломон (Clavicula Salomonis), в който са приведени описания и изображения на управляващите печати-символи за 72 принцове в йерархията на ада.

В магията на XX век сигилата е най-често употребяваният елемент, създаван за визуална концентрация на желанията на мага. Тази концепция била формирана от живописеца и окултист Остин Осман Спер. Неговата техника, известна като сигилизация, станала основен елемент на вълшебството на хаоса и се развила в масова практика в западната магия. Сред окултистите е популярна теорията, че сигилите се използват като магически инструменти от търговски компании (например в широко известните корпоративни емблеми на „Кока Кола" и „Макдоналдс") за постигане на определена степен на престиж и икономическо могъщество.

Като цяло, сигилите са превъзходни за реализиране на ясни, конкретни резултати, което ги превръща във великолепен инструмент на практическата магия. Винаги обаче е задължително мислено ясно да се „обозначи" пътят за постигане на целта, пише вестник „Феномен“.

Статията е публикувана преди 4 години, 10 месеца на 09 февруари 2014 г, и е видяна 1254 пъти

Мнения за Магически печати пазят от беди и нещастия Споделете
вашето мнение!