Компютърна програма премина Тестът на Тюринг

Знаете ли как се разбира дали комуникирате с жив човек или компютър? Ако за старите чатботове (програми и/или сайтове, които симулират онлайн чат) това бе едва ли не въпрос с трудност като за дете, то съвременните такива стават все по-трудни за разпознаване. За да се определи дали комуникацията е между два "мислещи" индивида, се използва т.нар. Тест на Тюринг.

При тестът няколко човека, наречени "съдии", задават в писмена форма въпроси и получават надлежните отговори, всичко това в писмена форма, за да се избегне визуална и вербална идентификация. Тестът се провежда за 5 минути, като всеки съдия решава дали е получавал отговорите си и дали е бил разпитван от "мислещ" индивид. За първи път подобен тест е предложе от математикът и теоретичен информатик Алън Тюринг, оттам и взето и името на теста. През годините този тест се превръща в основата на много разработки на тема изкуствен интелект.

Екип от руски учени са успели да създадат чатбот, който се представя за 13-годишен тинейджър от Англия, под името Юджийн (Eugene). При проведения тест, Юджийн успява да "убеди" повече от необходимия брой съдии, че те комуникират с друго "мислещо" същество.

Разбира се, Тестът на Тюринг не означава, че Юджийн е Скайнет или ХАЛ-9000 - но от друга страна този първи резултата отваря вратата на много интересни постижения. Някои учени вече препоръчват да се внимава с новите технологии и особено тяхното приложения в интернет измами - твърде лесно може подобен чатбот да измъква данни от стотици хиляди хора едновременно. Други учени са изключително доволни от постигнатия пробив - според тях подобни програми могат да ускорят технологичния прогрес с много по-широки стъпки, отколкото до сега.

Следващият път, когато си чатите с непознат/а, може и да е с някой силициев чип, някъде на десетки хиляди километра от вас. Не му давайте ПИН-кодовете за кредитните си карти...

Статията е публикувана преди 4 години, 6 месеца на 09 юни 2014 г, и е видяна 1365 пъти

Мнения за Компютърна програма премина Тестът на Тюринг Споделете
вашето мнение!