41 години пред телевизора

Хедвига Горик си направила чай, седнала на любимият си стол пред телевизора, за да гледа предаване по телевизията. Годината е 1967 - американците още не са стъпили на Луната, Бийтълс едва изгряват на сцената, войната във Виетнам е в самото си начало…

На 12 май 2008 година властите в Загреб разбиват вратата на апартамент, който никой не обитава. Коридорът и стаите били цели в паяжини, а в самото жилище имало принадлежности, невиждани от хората от десетки години. Влизайки в хола, полицаите намират Хедвига седнала на стола си - така, както е била през далечната 1967-а година. Заедно с чашата чай до нея.

Голик е била родена 1924-а година, и се нанася в апартамента началото на 60-те. Според местни хора, апартамента й бил подарен от тогавашен неин любовник. Последните данни за това, че Голик е видяна жива, са датирани от 1967-а година - предполага се, че тогава тя е починала. Хората от сградата, където е живяла, смятали, че тя се е изнесла в друго жилище, като дои написали няколко молби жилището да бъoе отворено, за да се ползва.

През 1991-а била изпратена жалба до полицията в Загреб, но никой не се отзовал. Някъде през 1997-а на вратата се появява бележка, а вратата е запечатана. На бележката изрично се упоменава, че жилището е собственост на Общината, и се забранява всякакъв достъп до него. Властите в Загреб оспорват това, тъй като въпросният апартамент никога не е бил в техните активи.

Смъртта на хърватката остава пълна мистерия, тъй като тялото й е било напълно разложено. Идентификацията е била възможна само по документи, намерени в апартамента.

Статията е публикувана преди 4 години, 6 месеца на 23 май 2014 г, и е видяна 1025 пъти

Мнения за 41 години пред телевизора Споделете
вашето мнение!